Jarmuż bardzo często przez dietetyków i lekarzy klinicznych nazywany jest królową zieleniny ze względu na ogrom pozytywnych właściwości, które oferuje dla naszego organizmu. Jarmuż jest prawdopodobnie jednym z najpopularniejszych warzyw liściastych na całym świecie, a zarazem jednym z najzdrowszych. Cenimy jarmuż za ogromną zawartość składników odżywczych, jednak nie jest to jego jedyna zaleta. Wszystko ze względu na to, że jarmuż łączy ogrom witamin i minerałów w produkcie spożywczym, który zawiera minimalną ilość kalorii. Cała garść liści jarmużu to zaledwie kilkanaście kalorii, a pomimo tego może dostarczyć nam wiele różnorodnych witamin i minerałów.
Jako włóknisty zielony liść jarmuż doskonale wspomaga trawienie i wydalanie. Nie wyrzucaj łodyg, które są bogatym źródłem probiotyków stanowiących pokarm dla flory bakteryjnej. Im więcej probiotyków w naszym systemie, tym lepiej dla zdrowia żołądka i jelit. Jarmuż może być jedzony w różnych formach. Na surowo w sałatce będzie chrupiący i soczysty. Z kolei możemy go także podsmażyć na odrobinie oliwy, przez co nabierze ciekawej konsystencji.
Jarmuż to bogactwo witaminy z grupy K i witaminy z grupy C, oprócz tego posiada także spore pokłady żelaza
Jarmuż dostarcza nam, jak już wspomnieliśmy ogromnej ilości pożywnych składników. Znajdziemy w nim witaminy z grupy K, C, a także ogromne ilości żelaza pomimo tego, że jarmuż ma bardzo mało kalorii. W ten sposób jest idealnym uzupełnieniem diety, ponieważ pozwala nam przy minimalnym dodatku kalorycznym uzupełnić naszą dietę w żelazo i witaminy wzmacniające naszą odporność, która będzie nam szczególnie potrzebna, gdy zaczniemy spożywać bardzo mało kalorii.
Jarmuż pomaga także w transportowaniu hemoglobiny do różnych partii ciała, co za tym idzie, pomaga nam w prawidłowym przyswajaniu składników odżywczych z różnych grup minerałów i witamin. Jarmuż pomaga nam przetrawić posiłki i wspomaga ciało podczas problemów żołądkowych. Nie zapominaj o dodawaniu go do swojej diety, jeżeli brakuje ci w posiłkach pełnowartościowych produktów bogatych w żelazo. Każda osoba, która się zraniła, powinna także pomyśleć o zjedzeniu surowego jarmużu. Witamina K znajdująca się w tej roślinie pomaga w krzepnięciu krwi. Przez niektórych witamina K nazywana jest nawet witaminą krzepnięcia.